Ez az oldal cookie-kat használ. Az oldal böngészésének folytatásával Ön elfogadja a cookie-k használatát.
ElfogadásCsak az értesítések elrejtéseBeállításokKérhetjük cookie-k beállítását az Ön készülékén. Cookie-kat használunk annak érdekében, hogy tájékoztassunk arról, amikor felkeresi webhelyeinket, hogyan lép kapcsolatba velünk, hogy gazdagítsuk felhasználói élményét, és személyre szabjuk a webhelyünkkel való kapcsolatát.
Kattintson a különböző kategóriacímekre, ha többet szeretne megtudni. Bizonyos beállításokat is módosíthat. Vegye figyelembe, hogy bizonyos típusú cookie-k letiltása hatással lehet a webhelyeinken nyújtott élményre és az általunk kínált szolgáltatásokra.
Ezek a cookie-k feltétlenül szükségesek ahhoz, hogy a webhelyünkön keresztül elérhető szolgáltatásokat nyújthassuk Önnek, és hogy egyes funkcióit használhassa.
Mivel ezek a cookie-k feltétlenül szükségesek a webhely megjelenítéséhez, elutasításuk hatással lesz a webhelyünkre, befojásolhatja oldalunk funkcióit. A cookie-kat mindig letilthatja vagy törölheti, ha módosítja böngészője beállításait, és kényszeríti az összes cookie letiltását ezen a webhelyen. Oldalon azonban mindig arra fogja kérni Önt, hogy fogadja el, vagy utasítsa el el a sütiket, amikor újra felkeresi.
Teljes mértékben tiszteletben tartjuk, ha vissza akarja utasítani a cookie-kat, de hogy elkerülje az újra és újra kérést, engedje meg, hogy ehhez cookie-t tároljunk. A jobb élmény érdekében bármikor szabadon leiratkozhat, vagy más cookie-kat is engedélyezhet. Ha elutasítja a cookie-kat, eltávolítunk minden beállított cookie-t a domainünkben.
Látjuk a számítógépén tárolt cookie-k listáját a domainben, így ellenőrizheti, mit tároltunk. Biztonsági okokból nem áll módunkban más domain cookie-jait megjeleníteni vagy módosítani. Ezeket a böngésző biztonsági beállításaiban ellenőrizheti.
Ezek a cookie-k olyan információkat gyűjtenek, amelyeket vagy összesített formában használunk fel, hogy segítsenek nekünk megérteni, hogyan használják webhelyünket, vagy mennyire hatékonyak marketingkampányaink, vagy hogy segítsenek nekünk személyre szabni webhelyünket és alkalmazásunkat az Ön élményének javítása érdekében.
Ha nem szeretné, hogy nyomon kövessük webhelyünk látogatását, itt letilthatja a követést böngészőjében:
Külső szolgáltatásokat is használunk, mint például a Google Webfonts, a Google Maps és a külső videószolgáltatók. Mivel ezek a szolgáltatók személyes adatokat gyűjthetnek, például az Ön IP-címét, lehetővé tesszük, hogy itt blokkolja őket. Kérjük, vegye figyelembe, hogy ez jelentősen csökkentheti webhelyünk funkcionalitását és megjelenését. A változtatások az oldal újratöltése után lépnek életbe.
A Google Webfont beállításai:
A Google Térkép beállításai:
A Google reCaptcha beállításai:
Vimeo és Youtube videobeágyazások:
A cookie-król és az adatvédelmi beállításainkról részletesen az Adatvédelmi irányelvek oldalunkon olvashat.
Adatkezelési tájékoztató
Bustyaházai László:
Az UBM élen jár
a pálmaolaj használatának
csökkentésében.
A pálmaolaj-használat világszerte vitatott téma. Legutóbbi cikkünk kapcsán több olvasói kérdés is érkezett a pálmaolaj alkalmazása és annak kiváltása kapcsán. A posztunk iránti érdeklődésre tekintettel ezúttal ebben a szakmai témában kérdeztük Bustyaházai Lászlót, az UBM Csoport egyik tulajdonosát és Baranyay Henriket, az UBM K+F termékmenedzserét.
Mit lehet tudni a pálmaolajról, és mi az oka, hogy az élelmiszer- és takarmányiparban ilyen széles körben elterjedt az alkalmazása?
Bustyaházai László: A pálmaolaj vagy pálmazsír az olajpálma (Elaeis guineensis) termésének húsából kinyerhető, kifejezetten olcsó zsírforrás. Az olajpálma a legnagyobb terméshozammal rendelkező olajnövény,* így más növényolajokhoz képest lényegesen kedvezőbb áron érhető el. A költséghatékonyság rendkívül vonzó szempont az ipar számára. Másrészt technológiai szempontból is könnyen kezelhető adalék, optimális állaga széleskörű felhasználást tesz lehetővé.
Jellemzően milyen céllal kerül bele a takarmányba, mi a fő funkciója?
Baranyay Henrik: A tejelő tehenek számára szokásosan felhasznált takarmányok nyerszsírtartalma 2-2,5% körül alakul, amit azonban a nagy tejtermelésű tehenek energiaszükségletének kielégítését célzóan további 2-3%-kal szükséges növelni. A leggyakrabban alkalmazott zsírkiegészítések a hidrogénezett pálmaolajat tartalmazó termékek köréből kerülnek ki.
A pálmaolaj mint összetevő alkalmazása milyen problémákat vet fel?
Baranyay Henrik: A hidrogénezés során a pálmaolaj telítetlen zsírsavai telítődnek, így ezek a termékek több, mint 90%-ban tartalmazzák az élettanilag kedvezőtlen hatású, közepes és hosszú szénláncú telített zsírsavakat (palmitinsav, sztearinsav), amelyek a tej lipidfrakciójába beépülnek és nem előnyösen befolyásolják a tejzsír minőségét, a magas tejzsírtartamú feldolgozott termékek élvezeti értékét és egészségre gyakorolt hatását (vaj, sajt).
Bustyaházai László: Ráadásul az EU az erdőirtásokkal kapcsolatos aggodalmak miatt folyamatosan korlátozásokat vezet be a nyersanyagra. Az uniós tagállamok 2022-ben egy olyan törvényt fogadtak el, amely megakadályozza, hogy az európai boltokban erdőpusztítást okozó termékeket árusítsanak. A világ legnagyobb pálmaolaj exportőre Indonézia 59%-kal és Malajzia 25%-kal. A Malajziai Pálmaolaj Tanács adatai azt mutatják, hogy az Európai Unióba irányuló kivitel 2015 óta csökken: a délkelet-ázsiai ország uniós exportja tavaly a 2021-es évhez képest 10%-kal, 1,47 millió tonnára mérséklődött, ami a 2015-ös 2,43 millió tonnához képest egy 40%-os visszaesés. Elképzelhető, hogy teljesen betiltják a szigorodó intézkedések miatt az EU-ba tartó kivitelt.
Miben egyedülálló az UBM technológiája, hogy ki tudja váltani a pálmaolajat?
Bustyaházai László: A fenti okokra hivatkozva cégcsoportunk hosszú évek óta megfogalmazott célja, hogy a rendkívül nagy környezeti terheléssel bíró, több szempontból kedvezőtlen pálmaolaj-alapú kiegészítések helyett olyan alternatívát kínáljon a tejelő ágazat számára, az alapanyagok okszerű használatával (védett zsírkiegészítés nélkül), hasonló vagy még kedvezőbb költségszinten biztosítja a kívánt energiaszinteket. Az irodalmi adatokból több évtizede ismert, hogy a tejminőség jelentős javulását eredményezik a növényi olajak (lenmag, szójabab, törkölyök), így kiváló megoldásnak kínálkozott a 10 évvel ezelőtt piacra bocsátott, hidrotermikus eljárással védetté tett, 20%-os nyerszsír tartalmú szójabab termékünk, a SoyPreme.
Baranyay Henrik: A hosszú évek tapasztalatára alapozott takarmányozási koncepciónk lehetővé teszi, hogy folyamatos kontroll mellett, biztonságosan leváltsuk a pálmaolaj-alapú védett zsírkiegészítéseket a tejelő tehenek fejadagjában. Stratégiánkat a POFCAP (PALM OIL FREE CERTIFICATION ACCREDITATION PROGRAMME) által jóváhagyott tanúsító védjeggyel igazoljuk.
Milyen elemekből tevődik össze az UBM takarmányozási koncepciója?
Bustyaházai László: Laboratóriumunkban bevezettük a RUFAL (Rumen Unsaturated Fatty Acid Load) érték vizsgálatát, amely mind TMR-ekből mind pedig takarmány alapanyagokból lehetővé teszi a bendő telítetlen zsírsav terhelésének kontrollját. Ezen zsírsavak tehetők ugyanis felelőssé a tejzsírdepressziót előidéző molekulák szintéziséért a bendőben.
Baranyay Henrik: Emellett képzett tömegtakarmány-készítési tanácsadói hálózatot hoztunk létre, melynek keretein belül olyan kollégákat alkalmazunk, akik partnereink számára heti rendszerességgel segítséget nyújtanak a tömegtakarmányok analitikai vizsgálatában, az agronómiai, tömegtakarmány előállítási és tárolási kérdésekben. Kimondhatjuk, hogy a mára elterjedt Holstein-Fríz állományok genetikailag meghatározott termelési potenciálja nem érhető el optimális emészthetőségű és energiatartalmú tömegtakarmányok nélkül. A tömegtakarmányaink táplálóértékének növelésével, a megfelelő fajtaválasztással, és optimális fenológiai állapotban történő betakarítással csökkenthetjük a tejelő állományok zsírkiegészítések iránti kiszolgáltatottságát.
Bustyaházai László: 2007. óta a Cornelli Egyetem által fejlesztett fehérje- és szénhidrát-értékelési rendszer ajánlásai alapján állítjuk össze a takarmányfejadagokat (CNCPS). Az alkalmazott szoftvereinket (CPM, AMTS, NDS, Bestmix) összehangoltan, kompatibilis rendszerben működtetjük a laboratóriumunkkal, így tudjuk biztosítani, hogy a takarmány alapanyagokat a vizsgált emészthetőségi paraméterek ismeretében a lehető legpontosabban, precíziós elven illesztjük be a napi fejadagokba. A komplex rendszer és szakmai háttér lehetővé teszi a pálmaolajmentes technológia kiterjesztését a termékek minél szélesebb körére, ami az UBM Csoport hosszú távú céljai közt szerepel.
* NAK/Dr. Fogarassy Eszter Karolina: Pálmaolaj felhasználása az élelmiszer-előállítás területén
Az UBM élen jár
a pálmaolaj használatának
csökkentésében.
A Controllinghoz
ismernünk kell
egy vállalat
összes folyamatát
Ha igazán szeretnénk megismerni egy nagyvállalat operatív folyamatait, időt érdemes szánnunk azokra. Könnyű beleesni abba a hibába, hogy azt gondoljuk, az üzlet csupán pontok halmaza a grafikonon. A személyes egyeztetésekben rejlő lehetőségek ereje felbecsülhetetlen. Az UBM Feed Romania SRL két kollégája, Deák Levente manager controller és Ábrán Kinga financial controller volt a vendége többek között a környei, a szentesi és a hernádcsányi takarmánykeverő-üzemeknek. A kollégák célja az volt, hogy az adminisztratív, irodai tevékenységen túl a gyakorlatból is merítsenek releváns tudást. Rövid interjúnkban Leventét kérdeztük a körút során szerzett tapasztalatokról.
Miként született meg a gondolat, hogy az irodából kiszakadva egy egész hetet “terepen” töltsetek? Honnan jön az ötlet?
Deák Levente: Egy olyan gyors növekedési pályán lévő vállalat-csoportnál, mint az UBM, a megfelelő hatékonyságú kommunikáció megszervezése és fenntartása talán az egyik legbonyolultabb feladat.
Egy menedzsment találkozó során az UBM vezetői közül Janositz Balázs, az UBM gazdasági igazgatójának, CFO-jának javaslatára született meg az ötlet, hogy az UBM Feed Romania controlling csapata sok érdekes tapasztalatot szerezhet egy egyhetes telephely-látogatás ideje alatt.
Nehéz a naptárban egy egész hetet találni, de májusban kijelöltünk egy olyan periódust, amikor belefért az időnkbe ez a sok utazással járó program.
Pontosan mit láttatok, mit csináltok ezalatt az idő alatt?
DL: Úgy tudnám röviden összefoglalni az egyhetes programot, hogy az UBM Csoport közép-kelet-európai jelenlétéből láttunk egy markáns szeletet.
A cél az volt, hogy az adminisztratív, irodai tevékenységen túl a gyakorlatból is merítsük tudást: például többek között a környei, a szentesi vagy a hernádcsányi takarmánykeverő-üzemek minden szintjét bejárva, a szakemberekkel egyeztetve és a legmodernebb technológiákkal felszerelt labortevékenységet megismerve mostanra jobban átlátjuk az UBM központi folyamatait.
Van-e olyan tapasztalat, ami számotokra nagyon hasznos volt, amit hazavisztek? Esetleg a tudás-transzfer oda-vissza is működik?
DL: Sok olyan kollégával találkoztunk személyesen, akikkel a controlling szerteágazottsága miatt már évek óta tartjuk a kapcsolatot online. Több év együttműködés után – és itt a Covid is közrejátszott – négyszemközt ülve beszélgetni, a nyitott és lezárt feladatokról egyeztetni nagy érték és már a jelenben is segít. A személyes találkozók felbecsülhetetlenek. Egyrészt kifejezik a másik fél felé a tiszteletet, másfelől így az egyeztetések sokkal könnyebbek és véleményem szerint emberibbek is.
Igaz, mindennapos kihívásokra a továbbiakban is számítunk, amelyeket a jövőben még gördülékenyebben kell megoldanunk akár két-három országot átívelően is.
Nem egyedül jöttél, kit hoztál magaddal?
DL: A munkám teljesen egybeforr Ábrán Kinga kolléganőmével, vele utaztuk végig a Románia – Magyarország – Szlovákia – Magyarország – Románia tengelyt. Bár különböző témák és feladataink is vannak, az út során külön-külön is dolgozni tudtunk olyan kollégákkal, akikkel az adott témákban egyébként is együttműködünk.
Sok olyan gyakorlati látnivaló adódott, amelyek mindkettőnknek újak, mégis úgy gondolom, a jövőre nézve érdemes terveznünk még hasonló utakat, amelyeket a kollégáinknak is ajánlani tudunk (kerelőszentpáli céllal, példának okáért).
A fotókon Ábrán Kinga és Deák Levente látható.
ismernünk kell
egy vállalat
összes folyamatát
Nagy üzlet: 100 ezer tonna
takarmány-alapanyag
szerepel a tervekben
– Agroinform
Olaszországban folytatja terjeszkedését Magyarország piacvezető takarmánygyártója és legnagyobb takarmányalapanyag-kereskedője, az UBM Holding Nyrt. A cégcsoport újonnan alapított, milánói székhelyű leányvállalata, az UBM Italy S.r.l. a tervek szerint a 2023/2024-es üzleti évben 100 ezer tonna, míg a 2024/2025-ös üzleti évben már 180 ezer tonna takarmánygyártáshoz szükséges kukoricával, búzával, szójababbal, árpával, továbbá napraforgó-, repce- és szójadarával kereskedik majd Olaszországban […]
takarmány-alapanyag
szerepel a tervekben
– Agroinform