This site uses cookies. By continuing to browse this site you agree to our use of cookies.
AcceptHide notifications onlySettingsWe may ask you to set cookies on your device. We use cookies to tell us when you visit our websites, how you interact with us, to enrich your user experience and to personalise your experience on our website.
Click on the different category headings to find out more. You can also change certain settings. Please note that disabling certain types of cookies may affect your experience on our websites and the services we offer.
These cookies are strictly necessary to provide you with the services available through our website and to use some of its features.
As these cookies are strictly necessary for the display of the website, refusing them will affect our website and may interfere with the functionality of our site. You can always disable or delete cookies by changing your browser settings and forcing all cookies to be disabled on this site. However, our site will always ask you to accept or reject cookies when you visit it again.
We fully respect your right to refuse cookies, but to avoid being asked again and again, please allow us to store a cookie for this purpose. You are free to unsubscribe or enable other cookies at any time for a better experience. If you reject cookies, we will remove all cookies set on our domain.
We can see the list of cookies stored on your computer in the domain, so you can check what we have stored. For security reasons, we are not able to display or modify cookies from other domains. You can check these in your browser security settings.
These cookies collect information that we use, either in aggregate form, to help us understand how our site is used or how effective our marketing campaigns are, or to help us personalise our site and apps to improve your experience.
If you do not want us to track your visit to our website, you can disable tracking in your browser here:
We also use external services such as Google Webfonts, Google Maps and external video providers. Because these providers may collect personal information, such as your IP address, we allow you to block them here. Please note that this may significantly reduce the functionality and appearance of our website. Changes will take effect after the page is reloaded.
Google Webfont settings:
Google Maps settings:
Google reCaptcha settings:
Vimeo and Youtube video embeds:
You can read more about cookies and our privacy settings on our Privacy Policy page.
Information on data management
Bustyaházai László:
Az UBM élen jár
a pálmaolaj használatának
csökkentésében.
A pálmaolaj-használat világszerte vitatott téma. Legutóbbi cikkünk kapcsán több olvasói kérdés is érkezett a pálmaolaj alkalmazása és annak kiváltása kapcsán. A posztunk iránti érdeklődésre tekintettel ezúttal ebben a szakmai témában kérdeztük Bustyaházai Lászlót, az UBM Csoport egyik tulajdonosát és Baranyay Henriket, az UBM K+F termékmenedzserét.
Mit lehet tudni a pálmaolajról, és mi az oka, hogy az élelmiszer- és takarmányiparban ilyen széles körben elterjedt az alkalmazása?
Bustyaházai László: A pálmaolaj vagy pálmazsír az olajpálma (Elaeis guineensis) termésének húsából kinyerhető, kifejezetten olcsó zsírforrás. Az olajpálma a legnagyobb terméshozammal rendelkező olajnövény,* így más növényolajokhoz képest lényegesen kedvezőbb áron érhető el. A költséghatékonyság rendkívül vonzó szempont az ipar számára. Másrészt technológiai szempontból is könnyen kezelhető adalék, optimális állaga széleskörű felhasználást tesz lehetővé.
Jellemzően milyen céllal kerül bele a takarmányba, mi a fő funkciója?
Baranyay Henrik: A tejelő tehenek számára szokásosan felhasznált takarmányok nyerszsírtartalma 2-2,5% körül alakul, amit azonban a nagy tejtermelésű tehenek energiaszükségletének kielégítését célzóan további 2-3%-kal szükséges növelni. A leggyakrabban alkalmazott zsírkiegészítések a hidrogénezett pálmaolajat tartalmazó termékek köréből kerülnek ki.
A pálmaolaj mint összetevő alkalmazása milyen problémákat vet fel?
Baranyay Henrik: A hidrogénezés során a pálmaolaj telítetlen zsírsavai telítődnek, így ezek a termékek több, mint 90%-ban tartalmazzák az élettanilag kedvezőtlen hatású, közepes és hosszú szénláncú telített zsírsavakat (palmitinsav, sztearinsav), amelyek a tej lipidfrakciójába beépülnek és nem előnyösen befolyásolják a tejzsír minőségét, a magas tejzsírtartamú feldolgozott termékek élvezeti értékét és egészségre gyakorolt hatását (vaj, sajt).
Bustyaházai László: Ráadásul az EU az erdőirtásokkal kapcsolatos aggodalmak miatt folyamatosan korlátozásokat vezet be a nyersanyagra. Az uniós tagállamok 2022-ben egy olyan törvényt fogadtak el, amely megakadályozza, hogy az európai boltokban erdőpusztítást okozó termékeket árusítsanak. A világ legnagyobb pálmaolaj exportőre Indonézia 59%-kal és Malajzia 25%-kal. A Malajziai Pálmaolaj Tanács adatai azt mutatják, hogy az Európai Unióba irányuló kivitel 2015 óta csökken: a délkelet-ázsiai ország uniós exportja tavaly a 2021-es évhez képest 10%-kal, 1,47 millió tonnára mérséklődött, ami a 2015-ös 2,43 millió tonnához képest egy 40%-os visszaesés. Elképzelhető, hogy teljesen betiltják a szigorodó intézkedések miatt az EU-ba tartó kivitelt.
Miben egyedülálló az UBM technológiája, hogy ki tudja váltani a pálmaolajat?
Bustyaházai László: A fenti okokra hivatkozva cégcsoportunk hosszú évek óta megfogalmazott célja, hogy a rendkívül nagy környezeti terheléssel bíró, több szempontból kedvezőtlen pálmaolaj-alapú kiegészítések helyett olyan alternatívát kínáljon a tejelő ágazat számára, az alapanyagok okszerű használatával (védett zsírkiegészítés nélkül), hasonló vagy még kedvezőbb költségszinten biztosítja a kívánt energiaszinteket. Az irodalmi adatokból több évtizede ismert, hogy a tejminőség jelentős javulását eredményezik a növényi olajak (lenmag, szójabab, törkölyök), így kiváló megoldásnak kínálkozott a 10 évvel ezelőtt piacra bocsátott, hidrotermikus eljárással védetté tett, 20%-os nyerszsír tartalmú szójabab termékünk, a SoyPreme.
Baranyay Henrik: A hosszú évek tapasztalatára alapozott takarmányozási koncepciónk lehetővé teszi, hogy folyamatos kontroll mellett, biztonságosan leváltsuk a pálmaolaj-alapú védett zsírkiegészítéseket a tejelő tehenek fejadagjában. Stratégiánkat a POFCAP (PALM OIL FREE CERTIFICATION ACCREDITATION PROGRAMME) által jóváhagyott tanúsító védjeggyel igazoljuk.
Milyen elemekből tevődik össze az UBM takarmányozási koncepciója?
Bustyaházai László: Laboratóriumunkban bevezettük a RUFAL (Rumen Unsaturated Fatty Acid Load) érték vizsgálatát, amely mind TMR-ekből mind pedig takarmány alapanyagokból lehetővé teszi a bendő telítetlen zsírsav terhelésének kontrollját. Ezen zsírsavak tehetők ugyanis felelőssé a tejzsírdepressziót előidéző molekulák szintéziséért a bendőben.
Baranyay Henrik: Emellett képzett tömegtakarmány-készítési tanácsadói hálózatot hoztunk létre, melynek keretein belül olyan kollégákat alkalmazunk, akik partnereink számára heti rendszerességgel segítséget nyújtanak a tömegtakarmányok analitikai vizsgálatában, az agronómiai, tömegtakarmány előállítási és tárolási kérdésekben. Kimondhatjuk, hogy a mára elterjedt Holstein-Fríz állományok genetikailag meghatározott termelési potenciálja nem érhető el optimális emészthetőségű és energiatartalmú tömegtakarmányok nélkül. A tömegtakarmányaink táplálóértékének növelésével, a megfelelő fajtaválasztással, és optimális fenológiai állapotban történő betakarítással csökkenthetjük a tejelő állományok zsírkiegészítések iránti kiszolgáltatottságát.
Bustyaházai László: 2007. óta a Cornelli Egyetem által fejlesztett fehérje- és szénhidrát-értékelési rendszer ajánlásai alapján állítjuk össze a takarmányfejadagokat (CNCPS). Az alkalmazott szoftvereinket (CPM, AMTS, NDS, Bestmix) összehangoltan, kompatibilis rendszerben működtetjük a laboratóriumunkkal, így tudjuk biztosítani, hogy a takarmány alapanyagokat a vizsgált emészthetőségi paraméterek ismeretében a lehető legpontosabban, precíziós elven illesztjük be a napi fejadagokba. A komplex rendszer és szakmai háttér lehetővé teszi a pálmaolajmentes technológia kiterjesztését a termékek minél szélesebb körére, ami az UBM Csoport hosszú távú céljai közt szerepel.
* NAK/Dr. Fogarassy Eszter Karolina: Pálmaolaj felhasználása az élelmiszer-előállítás területén
Az UBM élen jár
a pálmaolaj használatának
csökkentésében.
A Controllinghoz
ismernünk kell
egy vállalat
összes folyamatát
Ha igazán szeretnénk megismerni egy nagyvállalat operatív folyamatait, időt érdemes szánnunk azokra. Könnyű beleesni abba a hibába, hogy azt gondoljuk, az üzlet csupán pontok halmaza a grafikonon. A személyes egyeztetésekben rejlő lehetőségek ereje felbecsülhetetlen. Az UBM Feed Romania SRL két kollégája, Deák Levente manager controller és Ábrán Kinga financial controller volt a vendége többek között a környei, a szentesi és a hernádcsányi takarmánykeverő-üzemeknek. A kollégák célja az volt, hogy az adminisztratív, irodai tevékenységen túl a gyakorlatból is merítsenek releváns tudást. Rövid interjúnkban Leventét kérdeztük a körút során szerzett tapasztalatokról.
Miként született meg a gondolat, hogy az irodából kiszakadva egy egész hetet “terepen” töltsetek? Honnan jön az ötlet?
Deák Levente: Egy olyan gyors növekedési pályán lévő vállalat-csoportnál, mint az UBM, a megfelelő hatékonyságú kommunikáció megszervezése és fenntartása talán az egyik legbonyolultabb feladat.
Egy menedzsment találkozó során az UBM vezetői közül Janositz Balázs, az UBM gazdasági igazgatójának, CFO-jának javaslatára született meg az ötlet, hogy az UBM Feed Romania controlling csapata sok érdekes tapasztalatot szerezhet egy egyhetes telephely-látogatás ideje alatt.
Nehéz a naptárban egy egész hetet találni, de májusban kijelöltünk egy olyan periódust, amikor belefért az időnkbe ez a sok utazással járó program.
Pontosan mit láttatok, mit csináltok ezalatt az idő alatt?
DL: Úgy tudnám röviden összefoglalni az egyhetes programot, hogy az UBM Csoport közép-kelet-európai jelenlétéből láttunk egy markáns szeletet.
A cél az volt, hogy az adminisztratív, irodai tevékenységen túl a gyakorlatból is merítsük tudást: például többek között a környei, a szentesi vagy a hernádcsányi takarmánykeverő-üzemek minden szintjét bejárva, a szakemberekkel egyeztetve és a legmodernebb technológiákkal felszerelt labortevékenységet megismerve mostanra jobban átlátjuk az UBM központi folyamatait.
Van-e olyan tapasztalat, ami számotokra nagyon hasznos volt, amit hazavisztek? Esetleg a tudás-transzfer oda-vissza is működik?
DL: Sok olyan kollégával találkoztunk személyesen, akikkel a controlling szerteágazottsága miatt már évek óta tartjuk a kapcsolatot online. Több év együttműködés után – és itt a Covid is közrejátszott – négyszemközt ülve beszélgetni, a nyitott és lezárt feladatokról egyeztetni nagy érték és már a jelenben is segít. A személyes találkozók felbecsülhetetlenek. Egyrészt kifejezik a másik fél felé a tiszteletet, másfelől így az egyeztetések sokkal könnyebbek és véleményem szerint emberibbek is.
Igaz, mindennapos kihívásokra a továbbiakban is számítunk, amelyeket a jövőben még gördülékenyebben kell megoldanunk akár két-három országot átívelően is.
Nem egyedül jöttél, kit hoztál magaddal?
DL: A munkám teljesen egybeforr Ábrán Kinga kolléganőmével, vele utaztuk végig a Románia – Magyarország – Szlovákia – Magyarország – Románia tengelyt. Bár különböző témák és feladataink is vannak, az út során külön-külön is dolgozni tudtunk olyan kollégákkal, akikkel az adott témákban egyébként is együttműködünk.
Sok olyan gyakorlati látnivaló adódott, amelyek mindkettőnknek újak, mégis úgy gondolom, a jövőre nézve érdemes terveznünk még hasonló utakat, amelyeket a kollégáinknak is ajánlani tudunk (kerelőszentpáli céllal, példának okáért).
A fotókon Ábrán Kinga és Deák Levente látható.
ismernünk kell
egy vállalat
összes folyamatát
Nagy üzlet: 100 ezer tonna
takarmány-alapanyag
szerepel a tervekben
– Agroinform
Olaszországban folytatja terjeszkedését Magyarország piacvezető takarmánygyártója és legnagyobb takarmányalapanyag-kereskedője, az UBM Holding Nyrt. A cégcsoport újonnan alapított, milánói székhelyű leányvállalata, az UBM Italy S.r.l. a tervek szerint a 2023/2024-es üzleti évben 100 ezer tonna, míg a 2024/2025-ös üzleti évben már 180 ezer tonna takarmánygyártáshoz szükséges kukoricával, búzával, szójababbal, árpával, továbbá napraforgó-, repce- és szójadarával kereskedik majd Olaszországban […]
takarmány-alapanyag
szerepel a tervekben
– Agroinform